Stijgende papierprijzen

Begin vorig jaar zijn er papierleveranciers gestopt met het produceren van (grafisch) papier. Vraag en aanbod komt niet meer overeen en er is nu sprake van stijgende papierprijzen.

Papierschaarste

Niet alleen was vraag en aanbod een issue, er was ook sprake van een maandenlange staking bij UPM, de grootste papierleverancier in Finland. Dit was een van de redenen waardoor er papierschaarste ontstond. Andere redenen zijn de nog stijgende prijzen van energie, grondstoffen en transport en de gevolgen van de oorlog: Rusland leverde diverse basismaterialen voor de papierleveranciers en de export hiervan is op het moment stilgelegd. (bron: papercm). 

Stijgende papierprijzen

Al met al zorgt dit voor prijsverhogingen van € 75 tot meer dan € 100 per ton. De prijzen zijn dit jaar gemiddeld (verschillend per type papier) tussen de 71% en 85% gestegen. De verwachting is niet dat dit op korte termijn anders gaat worden.    

Hieronder een overzicht van papierprijzen in 2021 en 2022, beide gemeten in de maand februari:

Grafiek papierprijzen cm
Credits: www.papercm.com

Staking voorbij

22 april jl. heeft UPM aangegeven dat de staking ten einde is en de productie weer hervat wordt (bron: UPM).

“Het onderhandelingsproces was lang, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om arbeidsvoorwaarden overeen te komen die rekening houden met de behoeften en bijzonderheden van onze bedrijven. Nieuwe voorwaarden verbeteren de productiviteit en het concurrentievermogen van de bedrijven en zorgen ook voor goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers”

Productie gedaald door oorlog

Ondanks dat de staking voorbij is, is het probleem helaas nog niet opgelost. Door de oorlog in Oekraïne dreigen de prijzen van onder meer tissues, wc-papier en kartonnen dozen die gebruikt worden bij het online winkelen te gaan stijgen (bron: RTL nieuws).

Digitaal alternatief

Vanuit Media Point proberen wij in te spelen op deze ontwikkelingen. Met ons digitaal magazine en digitale passen hebben wij een mooie aanvulling gevonden op ons assortiment. Bekijk hier een voorbeeld van een digitaal magazine die je zou kunnen inzetten voor jouw vereniging, stichting, organisatie, personeel, klanten en leden.

Zelf ook een digitaal magazine uitbrengen voor jouw personeel, klanten of leden? Vraag naar de mogelijkheden! 

Ook een digitaal magazine uitbrengen?

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met je op voor een offerte op maat!

Dit formulier vraagt u om uw naam, telefoonnummer en email adres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

Deel dit bericht

Bekijk ook

stijgende papierprijzen
Nieuws

Stijgende papierprijzen

Begin vorig jaar zijn er papierleveranciers gestopt met het produceren van (grafisch) papier. Vraag en aanbod komt niet meer overeen en er is nu sprake